Istoria berii Pilsner

Pilsner photo

Photo by roger4336

Pilsner este o bere de tip Lager si desi este foarte comuna in zilele noastre, singura bere Pilsner originala este facuta in orasul Plzen in Cehia. Aparitia Pilsner-ului pe la 1800 in Cehia si arata cum de la o bere proasta poti sa ajungi la o bere excelenta, unica in lume, printr-un concurs de evenimente fericite.

In mod atestat, in Plzen s-a facut bere de tip Ale de pe la 1295. Se pare insa ca era atat de proasta incat in 1838 au fost aruncate la canalizare 36 de butoaie de bere spre disperarea bautorilor de bere din oras.

Asa ca in 1939 oficialitatile au construit o noua fabrica de bere si au angajat un neamt din Bavaria sa faca o bere de calitate. Neamtul se numea Josef Groll si pe 11 noiembrie 1842 a servit prima bere construita in noua fabrica. Berea a fost atat de buna si de diferita fata de ce se facea inainte in orasul Plzen incat nu numai ca a avut succes imediat ci a cucerit lumea.

Plzen era de fapt locul perfect pentru a face o bere buna: in zona este o apa moale, deosebita care contribuie la gustul Pilsnerului; in Cehia se gaseste hamei de tip Saaz, un hamei nobil; experienta lui Josef Groll in berea de tip Lager dupa modelul bavarez; si nu in ultimul rand paharele de Bohemia care au pus in valoare coloritul deosebit al noii beri.

Cine este urmasul original al Pilsnerului lui Josef Groll?

Daca vorbim de Pilsnerul original (Pilsnerul a fost copiat mai tarziu cam de toate tarile din lume), atunci urmasul berii facute pe 11 noiembrie 1842 este Pilsner Urquell (care in Germana inseamna din sursa originala Plzen).

Nota: inainte sa dati fuga la supermarket sa cumparati un Pilsner, verificati daca e produs in Cehia.

[optin-cat id=”101″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.